Menu Content/Inhalt
Naslovnica
2014. - Zaštita u voćnjaku

Piše: Nino Ivančan dipl.ing.agr. 

Zaštita u voćnjaku 10.04.2014.


Jabuke se nalaze u cvatnji, kruške su na kraju cvatnje. S obzirom na protekli kišni period potrebno je obnoviti zaštitu od krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis, Venturia pirina) s DELAN, CHROMODIN, DITHANE, KAPTAN, STAR, POLYRAM, MANKOZEB, STROBY, ZATO, TERCEL, BELLIS.
Zaštitu protiv pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) obaviti sa STROBY, ZATO, TERCEL, BELLIS. Navedeni preparati djeluju preventivno i na krastavost jabuke i kruške.  slučaju jačeg napada ili prognoziranog kišovitog vremena primijeniti INDAR, SCORE, PUNCH, DIFCOR. Navedeni preparati djeluju ujedno i na pepelnicu jabuke. U slučaju hladnijeg vremena dati prednost preparatima na bazi dodina ili ditianona (CHROMODIN, DELAN, DODIN, TERCEL). 

Tamo gdje je lani uočena bakterijska palež jabuke i kruške (Erwinia amylovora) potrebno je preventivno provesti zaštitu s preparatima ALIETTE, AVI ili NORDOX, KOCIDE, CUPERBLAU Z. Moguće je koristiti i kombiniranu zaštitu oba dvije grupe preparata (fosetil + bakar) u manjoj koncentraciji, 0,2 % fosetila i 0,01 - 0,03% bakra ovisno o preparatu. Zaštitu provesti u punoj cvatnji i ponavljati do kraja cvatnje svakih 6-8 dana ovisno o padavinama!

Koštićave voćke tretirati protiv bolesti lista jednim od kontaktnih organskih fungicida (POLYRAM, DITHANE, STAR, KAPTAN).

Prskanje provoditi u večernjim satima ili rano ujutro radi leta pčela.

Pripazite na mogućnosti miješanja fungicida s pojedinim insekticidima i držite se uputstava upotrebe svakog preparata. 

Opširnije...
 
Knjižica „Sačuvajmo stare sorte jabuka“
SIMPATIČNO IZDANJE UDRUGE „ŽIVA ZEMLJA“, NOVA GRADIŠKA

       Nedavno je iz tiska izašla zanimljiva knjižica (kalendarić) „Sačuvajmo stare sorte jabuka). Tiskana je na malom formatu (7,5x10,5 centimatara, 20 stranica) Izdala ju je Udruge za ekološku poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu okoliša „Živa zemlja“sa sjedištem u Novoj Gradiški, a povodom organiziranja izložbe ekoloških proizvoda i starih sorti jabuka kojom je obilježena petnaesta godišnjica djelovanja naše udruge. Posvećena je pokojnom prof. Ivi Dautoviću iz Gunjavaca, velikom zaljubljeniku u stare sorte jabuka. 


Opširnije...
 
Proizvode ljetne sorte krušaka i kvalitetne sadnice
PODUZETNI AGRONOMI, BRAĆA IVAN I GABRIJEL BABIĆ IZ GODINJAKA, OTKRILI RECEPT ZA USPJEH U VOĆARSTVU
 
       Babići proizvode kruške i dunje na podlozi srednje bujnosti BA 29 koja je prikladna za nasade gustog sklopa bez armature, a odlikuju je i brza rodnost (već u drugoj godini uzgoja postižu se rodnost nasada), izvrsna prilagodljivost svim tipovima tla te dobra rodnost, kalibraža i kakvoća plodova.
Opširnije...
 
Kovrčavost lišća breskve (Taphrina deformans)

        Kovrčavost lišća breskve (Taphrina deformans) je najčešća bolest breskve. Jako je štetna, pojedinih godina posebno. Simptomi se lako prepoznaju i vrlo su tipični. Problem je samo kada se simptomi vide pomoći više nema. Zaštitu je moguće obaviti jedino preventivno, dakle prije pojave simptoma.

Opširnije...
 
Sprječite kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans)

        Uzorčnik kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans) je najčešća i najopasnija bolest koja se razvija na mladom lišću, mladici, cvijetu i plodu breskve i većine koštićavih vrsta. Stručan pristup suzbijanju ovog uzročnika bolesti zahtijeva  tretiranja zaštitnim sredstvima kasno u jesen i rano u proljeće.

Opširnije...
 
Krastavost breskve (Fusicoccum carpophilum)

         Krastavost breskve ili  pjegavost breskve (Fusicoccum carpophilum, Megacladosporium carpophilum) je bolest koja napada divlje i kulturne sorte bresaka. Kulturne sorte ne napada tako često, ali u povoljnim godinama, na manje tolerantnim sortama i u određenim uvjetima, štete mogu biti i na njima poprilične. Na divljim breskvama – Prunus persica sp, dakle onima koje su niknule iz koštice (tzv. vinogradarskim breskvama ), štete mogu biti totalne. Plod je neprepoznatljiv i neupotrebljiv za bilo koji oblik prerade.

Opširnije...
 
Šupljikavost lišća breskve (Stigmina carpophila)

        Šupljikavost lišća breskve (Stigmina carpophila ili stariji naziv Clasterosporium carpophilum) je bolest koja napada sve vrste koštićavog voća. Dakle,osim breskve i nektarine, napada i šljivu, trešnju, višnju, marelicu i bajam. No, gledajući na važnost uzgoja breskve kao takve i nekih različitosti u biologiji gljive na breskvi naspram drugih koštičavih voćaka, potrebno je tu bolest za breskvu izuzeti od drugih vrsta koštićavog voća. Napada list, plod i mladice. Naročito je opasna na mladicama i  plodu jer plod nema nikakvu tržišnu vrijednost, a mladice se suše.

Opširnije...
 
Bakterijska palež koštičavih voćaka (Pseudomonas mors – prunorum)

        Uzročnik bolesti je bakterija Pseudomonas mors – prunorum određene forme speciale za svaku vrstu koštićavih voćaka. Bolest nije posvuda raširena, ali se mjestimično javlja kao jaka zaraza uzrokujući epidemije, posebno na višnjama i trešnjama. Bolest se javlja i na breskvama, marelicama i šljivama.
Bolest postepeno uzrokuje propadanje i sušenje pojedinih grana, a kasnije i cijelog stabla.

Opširnije...
 
Krastavost lista i ploda jabuke (Venturia inaequalis)

        Krastavost ili fuzikladij jabuke (Venturia inaequalis) je kod nas i u svijetu najvažnija i najštetnija bolest jabuke. Gljiva, uzročnik bolesti krastavosti lista i ploda jabuke, prezimljuje na dva načina: Prvo, na jako zaraženim stablima kao micelij ili konidija na kori, između ljuski pupa, u udubljenjima na kori grančica... Nakon blagih zima kao što je ova iz micelija se već u veljači mogu razviti konidije i uzrokovati zarazu mladih listića već u fazi "mišjih ušiju". Optimalna je temperatura za klijanje konidija oko 16 °C uz relativnu vlažnost zraka od 90 %.

Opširnije...
 
Bolesti plodova jabuke i kruške tijekom skladištenja

        Jesenske i zimske sorte jabuka i krušaka tijekom skladištenja su podložne raznim bolestima. Te su bolesti dijelom uvjetovane i produženim procesima skladištenja, posebno u hladnjačama, novijim sortama, intenzivnoj proizvodnji, jakoj i čestoj neumjerenoj gnojidbi te drugim raznim agrotehničkim i uzgojnim mjerama. Treba svakako spomenuti i u kakvim se uvjetima skladište, u boljim ili lošijim uvjetima.

Opširnije...
 
Čuvanje jabuka nakon berbe

          Nakon što ste svoje plodove ubrali u optimalnom stanju zrelosti (tzv. tehnološka zrelost) treba ih pravilno uskladištiti kako bi što dulje očuvali kvalitetu. Pored održavanja optimalne temperature i vlažnosti u skladištu (podrumu) za čuvanje plodova od neophodne je važnosti sadržaj kalcija. U nedostatku kalcija plodovi brzo propadaju čak i kad su zadovoljeni uvjeti skladištenja. Kako biste svojim jabukama osigurali dovoljnu količinu kalcija, potrebno je plodove nakon berbe potopiti u otopinu bogatu kalcijem. Stoga ovdje prenosimo recept dr. sc. Ive Krpine za pripremu takve otopine objavljen u emisiji „Vikend u voćnjaku“ na Radio Sljemenu (88,1 MHz).

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 21 od 47